Karkówka marynowana w piwie

Bez soczystej karkówki nie obejdzie się żadna grillowa impreza w ogrodzie! Podstawą sukcesu jest marynata, do której  wkładasz mięso na kilka godzin przed grillowaniem, dzisiaj polecam karkówkę marynowaną w piwie.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 35 minut
Składniki
  • 750 g karkówki wieprzowej
  • Składniki na marynatę
  • 100 ml ciemnego piwa
  • 2 tbsp oliwy
  • 2 tbsp przyprawy w płynie Maggi
  • 1 tbsp musztardy Dijon
  • 1 tbsp miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałązki świeżego rozmarynu
  • Dip miodowo-musztardowy
  • 4 tbsp majonezu
  • 2 tbsp musztardy
  • 1 tbsp miodu
  • 1 tbsp soku z cytryny
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wlewamy ciemne piwo, oliwę i przyprawę Maggi w płynie. Dodajemy musztardę, czosnek, miód i rozmaryn. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Umieszczamy ją w zamykanym pojemniku, w którym będzie się marynować, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Mieszamy. Pojemnik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej.
  2. Mięso grillujemy z obu stron, a następnie odstawiamy na kilka minut, przed podaniem.
  3. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na dip miodowo-musztardowy. (majonez, musztardę, miód). Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
  4. Karkówkę podajemy z dipem miodowo-musztardowym i grillowanymi warzywami. Smacznego!