Karkówka marynowana w piwie
Bez soczystej karkówki nie obejdzie się żadna grillowa impreza w ogrodzie! Podstawą sukcesu jest marynata, do której wkładasz mięso na kilka godzin przed grillowaniem, dzisiaj polecam karkówkę marynowaną w piwie.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
35
minut
Składniki
-
750
g
karkówki wieprzowej
Składniki na marynatę
-
100
ml
ciemnego piwa
-
2
tbsp
oliwy
-
2
tbsp
przyprawy w płynie Maggi
-
1
tbsp
musztardy Dijon
-
1
tbsp
miodu
-
2
ząbki czosnku
-
sól, pieprz, gałązki świeżego rozmarynu
Dip miodowo-musztardowy
-
4
tbsp
majonezu
-
2
tbsp
musztardy
-
1
tbsp
miodu
-
1
tbsp
soku z cytryny
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wlewamy ciemne piwo, oliwę i przyprawę Maggi w płynie. Dodajemy musztardę, czosnek, miód i rozmaryn. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Umieszczamy ją w zamykanym pojemniku, w którym będzie się marynować, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Mieszamy. Pojemnik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej.
-
Mięso grillujemy z obu stron, a następnie odstawiamy na kilka minut, przed podaniem.
-
W miseczce mieszamy wszystkie składniki na dip miodowo-musztardowy. (majonez, musztardę, miód). Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
-
Karkówkę podajemy z dipem miodowo-musztardowym i grillowanymi warzywami. Smacznego!