Kalafior w cieście piwnym

Ilość: 4 Porcje Trudność: Średnia Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 45 min.

Doskonała imprezowa przekąska. Super smakuje z pikantnymi sosami.

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Oczyszczamy kalafiora, płuczemy, gotujemy wodę z solą w dużym garnku. Do gotującej się wody wkładamy kalafiora i gotujemy 8-10 minut. Następnie osączamy i dzielimy na różyczki.
  • Żółtka oddzielamy od białek. Do miski przesiewamy mąkę. Żółtka mieszamy z mąką, stopniowo wlewamy piwo i wyrabiamy gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywno z solą i curry. Delikatnie łączymy z ciastem.
  • Tłuszcz rozgrzewamy w rondlu. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

Dodaj komentarz