Kalafior w cieście piwnym
Doskonała imprezowa przekąska. Super smakuje z pikantnymi sosami.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
45
minut
Składniki
-
1
kalafior
-
1
cup
mąki pszennej
-
2
jajka
-
3/4
cup
jasnego piwa
-
1/2
tsp
curry
-
150
ml
oleju rzepakowego
-
sól
Wskazówki
-
Oczyszczamy kalafiora, płuczemy, gotujemy wodę z solą w dużym garnku. Do gotującej się wody wkładamy kalafiora i gotujemy 8-10 minut. Następnie osączamy i dzielimy na różyczki.
-
Żółtka oddzielamy od białek. Do miski przesiewamy mąkę. Żółtka mieszamy z mąką, stopniowo wlewamy piwo i wyrabiamy gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywno z solą i curry. Delikatnie łączymy z ciastem.
-
Tłuszcz rozgrzewamy w rondlu. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!