Kalafior w cieście piwnym

Doskonała imprezowa przekąska. Super smakuje z pikantnymi sosami.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 45 minut
Składniki
  • 1 kalafior
  • 1 cup mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 cup jasnego piwa
  • 1/2 tsp curry
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • sól
Wskazówki
  1. Oczyszczamy kalafiora, płuczemy, gotujemy wodę z solą w dużym garnku. Do gotującej się wody wkładamy kalafiora i gotujemy 8-10 minut. Następnie osączamy i dzielimy na różyczki.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski przesiewamy mąkę. Żółtka mieszamy z mąką, stopniowo wlewamy piwo i wyrabiamy gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywno z solą i curry. Delikatnie łączymy z ciastem.
  3. Tłuszcz rozgrzewamy w rondlu. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!