Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
4 godz.
Czas całkowity:
4 godz. 30 min.
Trzeba wykorzystać sezon na truskawki 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
- Do ozdoby: truskawki, bezy
Wskazówki
- Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Tężejącą galaretkę wylewamy na dno keksówki i układamy w niej kilka truskawek pokrojonych w plasterki. Blaszkę wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
- Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści.
- Pozostałe truskawki blendujemy na mus, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jogurt, a na końcu żelatynę. Powstałą masę jogurtową przelewamy do keksówki z galaretką. Foremkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
-
Notatki
Użyłam małej keksówki 12x26.