Jesienne warzywa z kwiatami cukinii

Ilość: 2 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Marchewkę obieramy, kroimy na plasterki. Dynię obieramy, kroimy na małe kawałeczki. W rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy warzywa. Podsmażamy, przykrywamy i dusimy pod przekryciem kilka minut, aż zaczną mięknąć (można podlać wodą).
  • Następnie kroimy w półplasterki cukinię i siekamy cebulę. Dokładamy do duszących się już warzyw, mieszamy i dusimy dalej.
  • Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dokładamy do rondla. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką. Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu do odparowania płynów.
  • Z kwiatów cukinii usuwamy pręcik i słupek. Dodajemy do warzyw, układamy w pomidorowym sosie i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Na patelni na oleju rzepakowym smażymy jajka sadzone tylko z jednej strony. Najlepiej smakuje, jak żółtko jest jeszcze lejące. Jajka wykładamy na warzywa. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz