Jesienne warzywa z kwiatami cukinii
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1/2
małej dyni hokkaido
-
2
marchewki
-
1
żółta cukinia
-
1
zielona cukinia
-
3
pomidory malinowe
-
1
cebula
-
2
ząbki czosnku
-
6
kwiaty cukini
-
2
jajka
-
Przyprawy: majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka, sól, pieprz
-
natka pietruszki
-
4
tbsp
oliwy z oliwek
Wskazówki
-
Marchewkę obieramy, kroimy na plasterki. Dynię obieramy, kroimy na małe kawałeczki. W rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy warzywa. Podsmażamy, przykrywamy i dusimy pod przekryciem kilka minut, aż zaczną mięknąć (można podlać wodą).
-
Następnie kroimy w półplasterki cukinię i siekamy cebulę. Dokładamy do duszących się już warzyw, mieszamy i dusimy dalej.
-
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dokładamy do rondla. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką. Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu do odparowania płynów.
-
Z kwiatów cukinii usuwamy pręcik i słupek. Dodajemy do warzyw, układamy w pomidorowym sosie i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
-
Na patelni na oleju rzepakowym smażymy jajka sadzone tylko z jednej strony. Najlepiej smakuje, jak żółtko jest jeszcze lejące. Jajka wykładamy na warzywa. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego!