Jesienne warzywa z kwiatami cukinii

Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1/2 małej dyni hokkaido
  • 2 marchewki
  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 kwiaty cukini
  • 2 jajka
  • Przyprawy: majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka, sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 4 tbsp oliwy z oliwek
Wskazówki
  1. Marchewkę obieramy, kroimy na plasterki. Dynię obieramy, kroimy na małe kawałeczki. W rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy warzywa. Podsmażamy, przykrywamy i dusimy pod przekryciem kilka minut, aż zaczną mięknąć (można podlać wodą).
  2. Następnie kroimy w półplasterki cukinię i siekamy cebulę. Dokładamy do duszących się już warzyw, mieszamy i dusimy dalej.
  3. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dokładamy do rondla. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką. Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu do odparowania płynów.
  4. Z kwiatów cukinii usuwamy pręcik i słupek. Dodajemy do warzyw, układamy w pomidorowym sosie i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Na patelni na oleju rzepakowym smażymy jajka sadzone tylko z jednej strony. Najlepiej smakuje, jak żółtko jest jeszcze lejące. Jajka wykładamy na warzywa. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego!