Jabłka w cieście naleśnikowym

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 15 min. Czas całkowity: 30 min.

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masę i odstawiamy (ma powstać ciasto gęstsze niż naleśnikowe).
  • Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plastry grubości około pół centymetra. Wydrążamy z nich środki. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego wykrawacza, ale jeżeli go nie masz, użyj zwykłego noża.
  • Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub masło klarowane. Plasterki jabłek zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem pomieszanym z cynamonem, imbirem i kardamonem. Smacznego!

Dodaj komentarz