Jabłka w cieście naleśnikowym

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 1 cup mąki
  • 3/4 cup mleka
  • 2 jajka
  • 1 tsp cukru
  • 1/2 tsp proszku po pieczenia
  • 4-5 jabłek
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • cukier puder
  • 1/2 tsp cynamonu
  • szczypta imbiru i kardamonu
Wskazówki
  1. W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masę i odstawiamy (ma powstać ciasto gęstsze niż naleśnikowe).
  2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plastry grubości około pół centymetra. Wydrążamy z nich środki. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego wykrawacza, ale jeżeli go nie masz, użyj zwykłego noża.
  3. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub masło klarowane. Plasterki jabłek zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem pomieszanym z cynamonem, imbirem i kardamonem. Smacznego!