Jabłka w cieście naleśnikowym
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
1
cup
mąki
-
3/4
cup
mleka
-
2
jajka
-
1
tsp
cukru
-
1/2
tsp
proszku po pieczenia
-
4-5
jabłek
-
olej lub masło klarowane do smażenia
-
cukier puder
-
1/2
tsp
cynamonu
-
szczypta imbiru i kardamonu
Wskazówki
-
W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masę i odstawiamy (ma powstać ciasto gęstsze niż naleśnikowe).
-
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plastry grubości około pół centymetra. Wydrążamy z nich środki. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego wykrawacza, ale jeżeli go nie masz, użyj zwykłego noża.
-
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub masło klarowane. Plasterki jabłek zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem pomieszanym z cynamonem, imbirem i kardamonem. Smacznego!