Kategoria: Dania główne, Dania mączne, Śniadania
Sposób przyrządzenia: Smażenie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
15 min.
Czas całkowity:
30 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masę i odstawiamy (ma powstać ciasto gęstsze niż naleśnikowe).
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plastry grubości około pół centymetra. Wydrążamy z nich środki. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego wykrawacza, ale jeżeli go nie masz, użyj zwykłego noża.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub masło klarowane. Plasterki jabłek zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem pomieszanym z cynamonem, imbirem i kardamonem. Smacznego!