Kategoria: Zupy
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie

Ilość:
2 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
2 godz.
Czas całkowity:
2 godz. 20 min.
Ten chłodnik sprawdzi się idealnie jako letni obiad. Jeśli przygotujesz gazpacho według mojego przepisu, zachwycisz najbliższych, gwarantuje.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Pomidory po sparzeniu wrzątkiem, obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki, wycinamy szypułki, można też choć niekoniecznie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się nasion. Z miąższu arbuza usuwamy pestki.
- Tak przygotowane pomidory wkładamy do blendera, dodajemy kawałki arbuza, obrane i pokrojone ogórki, cebulę, czosnek oraz paprykę. Dodajemy chili, sok z limonki, ocet winny, sok pomidorowy oraz pieczywo. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu, cały czas miksując, wlewamy strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
-
Notatki
Salsa: kroimy w kosteczkę warzywa których użyliśmy do przygotowania gazpacho, dodajemy 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki, 1 łyżkę soku z limonki, 1 łyżeczkę oliwy, świeżo zmielony pieprz i świeże zioła.