Gazpacho z arbuzem

Ilość: 2 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 2 godz. Czas całkowity: 2 godz. 20 min.

Ten chłodnik sprawdzi się idealnie jako letni obiad. Jeśli przygotujesz gazpacho według mojego przepisu, zachwycisz najbliższych, gwarantuje.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Pomidory po sparzeniu wrzątkiem, obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki, wycinamy szypułki, można też choć niekoniecznie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się nasion. Z miąższu arbuza usuwamy pestki.
  • Tak przygotowane pomidory wkładamy do blendera, dodajemy kawałki arbuza, obrane i pokrojone ogórki, cebulę, czosnek oraz paprykę. Dodajemy chili, sok z limonki, ocet winny, sok pomidorowy oraz pieczywo. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu, cały czas miksując, wlewamy strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Gazpacho chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Podajemy z salsą (przepis poniżej), z fetą i grzankami. Smacznego!

Notatki

Salsa: kroimy w kosteczkę warzywa  których użyliśmy do przygotowania gazpacho, dodajemy  1/2 łyżeczki skórki startej z limonki, 1 łyżkę soku z limonki, 1 łyżeczkę oliwy, świeżo zmielony pieprz i świeże zioła.

Dodaj komentarz