Gazpacho z arbuzem

Ten chłodnik sprawdzi się idealnie jako letni obiad. Jeśli przygotujesz gazpacho według mojego przepisu, zachwycisz najbliższych, gwarantuje.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 120 minut
Czas całkowity: 140 minut
Składniki
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1/2 kg arbuza
  • 1 cup soku pomidorowego
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałeczek papryczki chili
  • 3/4 cup miąższu bułki paryskiej
  • 1 tbsp soku z limonki
  • 1 tbsp octu winnego
  • 4 tbsp oliwy extra vergine
Wskazówki
  1. Pomidory po sparzeniu wrzątkiem, obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki, wycinamy szypułki, można też choć niekoniecznie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się nasion. Z miąższu arbuza usuwamy pestki.
  2. Tak przygotowane pomidory wkładamy do blendera, dodajemy kawałki arbuza, obrane i pokrojone ogórki, cebulę, czosnek oraz paprykę. Dodajemy chili, sok z limonki, ocet winny, sok pomidorowy oraz pieczywo. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu, cały czas miksując, wlewamy strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Gazpacho chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Podajemy z salsą (przepis poniżej), z fetą i grzankami. Smacznego!
Notatki

Salsa: kroimy w kosteczkę warzywa  których użyliśmy do przygotowania gazpacho, dodajemy  1/2 łyżeczki skórki startej z limonki, 1 łyżkę soku z limonki, 1 łyżeczkę oliwy, świeżo zmielony pieprz i świeże zioła.