Pomidory po sparzeniu wrzątkiem, obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki, wycinamy szypułki, można też choć niekoniecznie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się nasion.
Z miąższu arbuza usuwamy pestki.
Tak przygotowane pomidory wkładamy do blendera, dodajemy kawałki arbuza, obrane i pokrojone ogórki, cebulę, czosnek oraz paprykę. Dodajemy chili, sok z limonki, ocet winny, sok pomidorowy oraz pieczywo. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu, cały czas miksując, wlewamy strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gazpacho chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Podajemy z salsą (przepis poniżej), z fetą i grzankami. Smacznego!
Notatki
Salsa: kroimy w kosteczkę warzywa których użyliśmy do przygotowania gazpacho, dodajemy 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki, 1 łyżkę soku z limonki, 1 łyżeczkę oliwy, świeżo zmielony pieprz i świeże zioła.