Faworki z karpia

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz.

Zaskocz swoich gości i podaj karpia inaczej niż zwykle!

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
    Sos
  • Ryba

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Filety karpia posypujemy solą, pieprzem i obkładamy pokrojoną w plastry cebulą. Odstawiamy do zamarynowania, najlepiej na całą noc.
  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z majonezem, mieszamy z chrzanem i dodajemy drobno posiekany szczypiorkiem. Sos przekładamy do miseczki.
  • Filet z ryby kroimy na szerokie paski (około 4 cm). Na środku każdego kawałka robimy niewielkie rozcięcie, przez które przekładamy filet, tworząc kształt faworka. Tak przygotowaną rybę panierujemy kolejno: w mielonych orzechach, surowym jajku wymieszanym z odrobiną mleka i na końcu w mące. Faworki smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, wkładając po 3 kawałki ryby, aby filety swobodnie pływały i się obracały. Gotowe osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Faworki układamy na talerzu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!

Dodaj komentarz