Faworki z karpia

Zaskocz swoich gości i podaj karpia inaczej niż zwykle!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
    Sos
  • 4 jajka
  • 8 tbsp majonezu
  • 4 tsp chrzanu
  • szczypiorek
  • Ryba
  • 2 filety z karpia (pozbawione ości)
  • 2 cebule
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 4 jajka (+ łyżka mleka)
  • mąka do panierowania
  • 1 l oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Filety karpia posypujemy solą, pieprzem i obkładamy pokrojoną w plastry cebulą. Odstawiamy do zamarynowania, najlepiej na całą noc.
  2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z majonezem, mieszamy z chrzanem i dodajemy drobno posiekany szczypiorkiem. Sos przekładamy do miseczki.
  3. Filet z ryby kroimy na szerokie paski (około 4 cm). Na środku każdego kawałka robimy niewielkie rozcięcie, przez które przekładamy filet, tworząc kształt faworka. Tak przygotowaną rybę panierujemy kolejno: w mielonych orzechach, surowym jajku wymieszanym z odrobiną mleka i na końcu w mące. Faworki smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, wkładając po 3 kawałki ryby, aby filety swobodnie pływały i się obracały. Gotowe osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Faworki układamy na talerzu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!