Faworki z karpia
Zaskocz swoich gości i podaj karpia inaczej niż zwykle!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
60
minut
Składniki
Sos
-
4
jajka
-
8
tbsp
majonezu
-
4
tsp
chrzanu
-
szczypiorek
Ryba
-
2
filety z karpia
(pozbawione ości)
-
2
cebule
-
200
g
mielonych orzechów włoskich
-
4
jajka
(+ łyżka mleka)
-
mąka do panierowania
-
1
l
oleju rzepakowego
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Filety karpia posypujemy solą, pieprzem i obkładamy pokrojoną w plastry cebulą. Odstawiamy do zamarynowania, najlepiej na całą noc.
-
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z majonezem, mieszamy z chrzanem i dodajemy drobno posiekany szczypiorkiem. Sos przekładamy do miseczki.
-
Filet z ryby kroimy na szerokie paski (około 4 cm). Na środku każdego kawałka robimy niewielkie rozcięcie, przez które przekładamy filet, tworząc kształt faworka. Tak przygotowaną rybę panierujemy kolejno: w mielonych orzechach, surowym jajku wymieszanym z odrobiną mleka i na końcu w mące. Faworki smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, wkładając po 3 kawałki ryby, aby filety swobodnie pływały i się obracały. Gotowe osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
-
Faworki układamy na talerzu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!