Kategoria: Ciasteczka, Coś słodkiego, Tłusty czwartek
Sposób przyrządzenia: Smażenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
20 min.
Czas całkowity:
40 min.
Wypróbowałam wiele różnych przepisów na faworki, ale ten z mąką krupczatką jest moim zdaniem najlepszy. Faworki są kruche, do pochrupania na ostatki idealne!
Składniki
Dostosuj porcje
- Do smażenia: olej rzepakowy około 1 1/2 litra i cukier puder
Wskazówki
- Wszystkie składnik wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Następnie przenosimy je na stolnice lub blat i długo, dokładnie wyrabiamy, aby ciasto było gładkie i jednolite. Następnie uderzamy ciasto wałkiem około 5-10 minut (ręka odpada ufff, ale zobaczycie, że było warto :)) Zabieg ten spowoduje, że faworki będą kruche i pokryte pęcherzykami powietrza przy pieczeniu.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko i albo za pomocą radełka, lub zwykłego noża kroimy najpierw na paski, a następnie na prostokąty. W środku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy ciasto, żeby powstał faworek.
-
-