Faszerowane roladki schabowe w sosie ajvar

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 45 min.
Schab faszerowany boczkiem, serem i papryką w pysznym sosie ajvar to świetny pomysł na obiad, zamiast zwykłych kotletów schabowych. Polecam!

Składniki

0/13 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na roladki
  • Składniki na sos

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Plastry schabu rozbijamy cienko. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, na każdy kotlet nakładamy łyżeczkę musztardy i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie na każdym kotlecie układamy boczek, ser oraz pokrojoną w słupki paprykę. Mięso zwijamy w rulonik, tworząc roladkę, spinamy wykałaczką.
  • Roladki obtaczamy w mące i obsmażam na oleju w rondlu na rumiano z każdej strony. Zalewamy roladki bulionem, dodajemy ajvar, przykrywamy i dusimy pod przykryciem koło 20 min.
  • Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy śmietanę, solimy i po zahartowaniu odrobiną wywaru z rondla wlewamy mieszaninę do bulionu i mieszamy, aby sos zgęstniał. Na końcu doprawiamy solą i ziołami. Gotujemy jeszcze całość przez około 5 minut i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Dodaj komentarz