195
g
sos Ajvar ostry PODRAVKA(możesz użyć łagodnego ;))
1
tbsp
mąki
150
ml
śmietany 18%
sól, suszona bazylia i tymianek
Wskazówki
Plastry schabu rozbijamy cienko. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, na każdy kotlet nakładamy łyżeczkę musztardy i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie na każdym kotlecie układamy boczek, ser oraz pokrojoną w słupki paprykę. Mięso zwijamy w rulonik, tworząc roladkę, spinamy wykałaczką.
Roladki obtaczamy w mące i obsmażam na oleju w rondlu na rumiano z każdej strony. Zalewamy roladki bulionem, dodajemy ajvar, przykrywamy i dusimy pod przykryciem koło 20 min.
Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy śmietanę, solimy i po zahartowaniu odrobiną wywaru z rondla wlewamy mieszaninę do bulionu i mieszamy, aby sos zgęstniał. Na końcu doprawiamy solą i ziołami. Gotujemy jeszcze całość przez około 5 minut i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!