Faszerowane roladki schabowe w sosie ajvar

Schab faszerowany boczkiem, serem i papryką w pysznym sosie ajvar to świetny pomysł na obiad, zamiast zwykłych kotletów schabowych. Polecam!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 45 minut
Składniki
    Składniki na roladki
  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 4 tsp musztardy
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • Składniki na sos
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 195 g sos Ajvar ostry PODRAVKA (możesz użyć łagodnego ;))
  • 1 tbsp mąki
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól, suszona bazylia i tymianek
Wskazówki
  1. Plastry schabu rozbijamy cienko. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, na każdy kotlet nakładamy łyżeczkę musztardy i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie na każdym kotlecie układamy boczek, ser oraz pokrojoną w słupki paprykę. Mięso zwijamy w rulonik, tworząc roladkę, spinamy wykałaczką.
  2. Roladki obtaczamy w mące i obsmażam na oleju w rondlu na rumiano z każdej strony. Zalewamy roladki bulionem, dodajemy ajvar, przykrywamy i dusimy pod przykryciem koło 20 min.
  3. Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy śmietanę, solimy i po zahartowaniu odrobiną wywaru z rondla wlewamy mieszaninę do bulionu i mieszamy, aby sos zgęstniał. Na końcu doprawiamy solą i ziołami. Gotujemy jeszcze całość przez około 5 minut i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!