Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 30 min.

Składniki

0/17 Składników
Dostosuj porcje
  • Sos tatarski

Wskazówki

0/2 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania sosu tatarskiego. Marynowane pieczarki, ogórki konserwowe, cebulę i jajka kroimy w drobniutką kosteczkę. Pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę i kapary. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy sos do lodówki.
  • Do miski miksera wlewamy piwo, dodajemy jajko, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Na końcu dodajemy przyprawy. Polędwiczki z dorsza kroimy na 3 centymetrowe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i oprószamy mąką. Rybę maczamy w cieście piwnym i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki wyjmujemy na papierowy ręcznik w celu odsączenia oleju. Rybę podajemy na ciepło z sosem tatarskim. Smacznego!

Dodaj komentarz