Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1/2
kg
polędwicy z dorsza
-
1/2
cup
jasnego piwa
-
1
jajko
-
3/4
cup
mąki pszennej
-
1/2
tsp
proszku do pieczenia
-
1/2
tsp
ostrej papryki w proszku
-
sól, pieprz
-
1
l
oleju rzepakowego
Sos tatarski
-
100
g
pieczarek marynowanych
-
100
g
ogórków konserwowych
-
1
jajko ugotowane na twardo
-
1/2
cebuli
-
1
tsp
kaparów
-
1
tsp
musztardy
-
4
tbsp
majonezu
-
1
cytryna
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania sosu tatarskiego. Marynowane pieczarki, ogórki konserwowe, cebulę i jajka kroimy w drobniutką kosteczkę. Pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę i kapary. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy sos do lodówki.
-
Do miski miksera wlewamy piwo, dodajemy jajko, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Na końcu dodajemy przyprawy. Polędwiczki z dorsza kroimy na 3 centymetrowe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i oprószamy mąką. Rybę maczamy w cieście piwnym i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki wyjmujemy na papierowy ręcznik w celu odsączenia oleju. Rybę podajemy na ciepło z sosem tatarskim. Smacznego!