Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1/2 kg polędwicy z dorsza
  • 1/2 cup jasnego piwa
  • 1 jajko
  • 3/4 cup mąki pszennej
  • 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 1/2 tsp ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 l oleju rzepakowego
  • Sos tatarski
  • 100 g pieczarek marynowanych
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1/2 cebuli
  • 1 tsp kaparów
  • 1 tsp musztardy
  • 4 tbsp majonezu
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania sosu tatarskiego. Marynowane pieczarki, ogórki konserwowe, cebulę i jajka kroimy w drobniutką kosteczkę. Pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę i kapary. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy sos do lodówki.
  2. Do miski miksera wlewamy piwo, dodajemy jajko, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Na końcu dodajemy przyprawy. Polędwiczki z dorsza kroimy na 3 centymetrowe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i oprószamy mąką. Rybę maczamy w cieście piwnym i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki wyjmujemy na papierowy ręcznik w celu odsączenia oleju. Rybę podajemy na ciepło z sosem tatarskim. Smacznego!