Kategoria: Dania z ryb i owoców morza
Sposób przyrządzenia: Smażenie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 30 min.
Składniki
Dostosuj porcje
- Sos tatarski
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania sosu tatarskiego. Marynowane pieczarki, ogórki konserwowe, cebulę i jajka kroimy w drobniutką kosteczkę. Pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę i kapary. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy sos do lodówki.
- Do miski miksera wlewamy piwo, dodajemy jajko, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Na końcu dodajemy przyprawy. Polędwiczki z dorsza kroimy na 3 centymetrowe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i oprószamy mąką. Rybę maczamy w cieście piwnym i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki wyjmujemy na papierowy ręcznik w celu odsączenia oleju. Rybę podajemy na ciepło z sosem tatarskim. Smacznego!