Domowe frytki

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min.

Ziemniaki blanszowanie we wrzątku, a następnie smażone w oleju roślinnym. Frytki wychodzą perfekcyjnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam 🙂

Składniki

0/3 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w grube frytki. Przekładamy do miski z zimną wodą i dokładnie płuczemy.
  • Następnie frytki przekładamy do garnka z zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 minuty. Wyjmujemy frytki łyżką cedzakową na bawełnianą ściereczkę i odstawiamy do odparowania z wody i całkowitego wystudzenia.
  • W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy frytki najpierw na średnim ogniu, około 5 minut, a następnie zwiększamy moc palnika na duży i smażymy do uzyskania ciemnozłotego. Wyjmujemy frytki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, solimy i podajemy gorące z ulubionym sosem. Smacznego!

Dodaj komentarz