Domowe frytki
Ziemniaki blanszowanie we wrzątku, a następnie smażone w oleju roślinnym. Frytki wychodzą perfekcyjnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam :)
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1
kg
dużych podłużnych ziemniaków
(odmiana mączysta typu C)
-
1
l
oleju rzepakowego
-
sól
Wskazówki
-
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w grube frytki. Przekładamy do miski z zimną wodą i dokładnie płuczemy.
-
Następnie frytki przekładamy do garnka z zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 minuty. Wyjmujemy frytki łyżką cedzakową na bawełnianą ściereczkę i odstawiamy do odparowania z wody i całkowitego wystudzenia.
-
W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy frytki najpierw na średnim ogniu, około 5 minut, a następnie zwiększamy moc palnika na duży i smażymy do uzyskania ciemnozłotego. Wyjmujemy frytki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, solimy i podajemy gorące z ulubionym sosem. Smacznego!