Domowe frytki

Ziemniaki blanszowanie we wrzątku, a następnie smażone w oleju roślinnym. Frytki wychodzą perfekcyjnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam :)
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1 kg dużych podłużnych ziemniaków (odmiana mączysta typu C)
  • 1 l oleju rzepakowego
  • sól
Wskazówki
  1. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w grube frytki. Przekładamy do miski z zimną wodą i dokładnie płuczemy.
  2. Następnie frytki przekładamy do garnka z zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 minuty. Wyjmujemy frytki łyżką cedzakową na bawełnianą ściereczkę i odstawiamy do odparowania z wody i całkowitego wystudzenia.
  3. W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy frytki najpierw na średnim ogniu, około 5 minut, a następnie zwiększamy moc palnika na duży i smażymy do uzyskania ciemnozłotego. Wyjmujemy frytki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, solimy i podajemy gorące z ulubionym sosem. Smacznego!