Czekośliwka

Ilość: 4 Porcja Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 3 godz. 30 min. Czas całkowity: 4 godz.

Czekośliwka to nic innego jak powidła śliwkowe z czekoladą. Tylko 3 składniki! Świetne smarowidło na kanapki i ekstra dodatek do naleśników, placuszków czy wafli ryżowych.

Składniki

0/3 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Umieszczamy w dużym garnku z grubym dnem w którym będą się gotować. Dodajemy cukier i mieszamy.
  • Ustawiamy niską moc palnika, by śliwki powoli puściły sok, ale nie zaczęły się przypalać. Nie przykrywamy garnka przykrywką, co jakiś czas mieszamy. Czas smażenia 3 godziny. Po tym czasie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przekładamy śliwki do kielichowego blendera i miksujemy na gładko.
  • Następnie ponownie przekładamy do garnka, zagotowujemy i jeszcze wrzące nakładamy do przygotowanych słoiczków. Od razu mocno zakręcamy każdy słoik. Po przestudzeniu wszystkie zakrętki powinny się zassać. Pasteryzacja nie jest potrzebna i gwarantuje, że czekośliwka nie przetrwa do końca zimy :) U nas znika w miesiąc. Smacznego!

Dodaj komentarz