Czekośliwka
Czekośliwka to nic innego jak powidła śliwkowe z czekoladą. Tylko 3 składniki! Świetne smarowidło na kanapki i ekstra dodatek do naleśników, placuszków czy wafli ryżowych.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
210
minut
Czas całkowity:
240
minut
Składniki
-
2
kg
dojrzałych śliwek węgierek
(ważyłam po wypestkowaniu)
-
200
g
cukru
-
200
g
gorzkiej czekolady 64% kakao
Wskazówki
-
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Umieszczamy w dużym garnku z grubym dnem w którym będą się gotować. Dodajemy cukier i mieszamy.
-
Ustawiamy niską moc palnika, by śliwki powoli puściły sok, ale nie zaczęły się przypalać. Nie przykrywamy garnka przykrywką, co jakiś czas mieszamy. Czas smażenia 3 godziny. Po tym czasie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przekładamy śliwki do kielichowego blendera i miksujemy na gładko.
-
Następnie ponownie przekładamy do garnka, zagotowujemy i jeszcze wrzące nakładamy do przygotowanych słoiczków. Od razu mocno zakręcamy każdy słoik. Po przestudzeniu wszystkie zakrętki powinny się zassać. Pasteryzacja nie jest potrzebna i gwarantuje, że czekośliwka nie przetrwa do końca zimy :) U nas znika w miesiąc. Smacznego!