Czekośliwka

Czekośliwka to nic innego jak powidła śliwkowe z czekoladą. Tylko 3 składniki! Świetne smarowidło na kanapki i ekstra dodatek do naleśników, placuszków czy wafli ryżowych.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 210 minut
Czas całkowity: 240 minut
Składniki
  • 2 kg dojrzałych śliwek węgierek (ważyłam po wypestkowaniu)
  • 200 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady 64% kakao
Wskazówki
  1. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Umieszczamy w dużym garnku z grubym dnem w którym będą się gotować. Dodajemy cukier i mieszamy.
  2. Ustawiamy niską moc palnika, by śliwki powoli puściły sok, ale nie zaczęły się przypalać. Nie przykrywamy garnka przykrywką, co jakiś czas mieszamy. Czas smażenia 3 godziny. Po tym czasie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przekładamy śliwki do kielichowego blendera i miksujemy na gładko.
  3. Następnie ponownie przekładamy do garnka, zagotowujemy i jeszcze wrzące nakładamy do przygotowanych słoiczków. Od razu mocno zakręcamy każdy słoik. Po przestudzeniu wszystkie zakrętki powinny się zassać. Pasteryzacja nie jest potrzebna i gwarantuje, że czekośliwka nie przetrwa do końca zimy :) U nas znika w miesiąc. Smacznego!