Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 4 godz.
Przyrządzanie:
4 godz.
Czas całkowity:
8 godz.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki.
- Do kubeczka wlewamy 150 ml gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy 250g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietanki i 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy, aż całość się połączy. Masę przekładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki.
- Wiśnie przekładamy do garnka i dolewamy 150 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy 2 galaretki wiśniowe i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Na sztywną masę śmietanową przelewamy wiśnie z galaretką (muszą być zimne). Ponownie wstawiamy do lodówki.
- Następnie powtarzamy czynności jakie robiliśmy przy pierwszej warstwie śmietanowej. Do kubeczka wlewamy 150 ml gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy 250g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietanki i 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy, aż całość się połączy. Masę przekładamy na stężałą galaretkę z wiśniami.
- Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy startą białą czekoladą. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.