Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Ciasto bez pieczenia dla miłośników kokosowych pyszności.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Masa budyniowa
- Dodatkowo
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania budyniu. 700 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Pozostałą cześć 300 ml wlewamy do dużego kubeczka i wsypujemy do niego mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, cukier kokosowy i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszankę i energicznie mieszamy. Gotujemy cały czas mieszając kilka minut i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (na wierzchu kładziemy folię spożywczą, żeby nie zrobił nam się kożuch).
- Do miski miksera wkładamy miękkie masło i miksujemy je kilka minut, następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i likier amaretto. Gdy już mamy gładą masę możemy przejść do przekładania ciasteczek.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymamy 4 takie warstwy, na wierzchu ma być krem (herbatniki, budyń, herbatniki, budyń, płatki migdałowe, herbatniki, budyń, herbatniki, budyń, wiórki kokosowe).
- Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc, dzięki temu krem zgęstnieje, a ciasteczka zmiękną. Smacznego!