Chłodnik ogórkowy

Ilość: 2 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz.

Chłodnik ogórkowy idealny na upalny letni dzień. Prosty, szybki i pyszny obiad.

 

Składniki

0/6 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/2 Wskazówki
  • Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ogórki obieramy ze skórki. Warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy jogurtem lub kefirem. Na końcu dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • Zimny chłodnik raz jeszcze mieszamy i sprawdzamy jego smak. W razie potrzeby dodajemy więcej soli, pieprzu. Chłodnik nalewamy do miseczek i dekorujemy. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami. Smacznego!

Notatki

Do chłodnika można dodać jajko ugotowane na twardo.

Dodaj komentarz