Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy idealny na upalny letni dzień. Prosty, szybki i pyszny obiad.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
60
minut
Składniki
-
300
g
świeżych ogórków
-
1/2
pęczka rzodkiewek
-
2
ząbki czosnku
-
600
ml
jogurtu naturalnego lub kefiru
-
świeży koperek, szczypiorek
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ogórki obieramy ze skórki. Warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy jogurtem lub kefirem. Na końcu dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
-
Zimny chłodnik raz jeszcze mieszamy i sprawdzamy jego smak. W razie potrzeby dodajemy więcej soli, pieprzu.
Chłodnik nalewamy do miseczek i dekorujemy. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami. Smacznego!
Notatki
Do chłodnika można dodać jajko ugotowane na twardo.