Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy idealny na upalny letni dzień. Prosty, szybki i pyszny obiad.  
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
  • 300 g świeżych ogórków
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • świeży koperek, szczypiorek
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ogórki obieramy ze skórki. Warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy jogurtem lub kefirem. Na końcu dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  2. Zimny chłodnik raz jeszcze mieszamy i sprawdzamy jego smak. W razie potrzeby dodajemy więcej soli, pieprzu. Chłodnik nalewamy do miseczek i dekorujemy. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami. Smacznego!
Notatki

Do chłodnika można dodać jajko ugotowane na twardo.