Chałka

Ilość: 5 Porcja Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 2 godz.

Domowa chałka z kruszonką… Czy może być coś lepszego na niedzielne, rodzinne śniadanie?

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto drożdżowe
  • Kruszonka

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Podgrzewamy mleko. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i miękkie masło, wlewamy mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto dzielimy na 3 części z których formujemy długie wałki i zaplatamy warkocz. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Następnie przygotowujemy kruszonkę: do miski wkładamy mąkę, cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcieramy palcami składniki, aż powstanie kruszonka. Ciasto smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy kruszonką.
  • Chałkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C z termoobiegiem, około 30 minut. Smacznego!

Notatki

Z tej porcji ciasta możecie zrobić dwie średnie chałki lub tak jak ja, jedną dużą.

Dodaj komentarz