Chałka

Domowa chałka z kruszonką… Czy może być coś lepszego na niedzielne, rodzinne śniadanie?
Porcje: 5 yield(s)
Przygotowanie: 90 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 120 minut
Składniki
    Ciasto drożdżowe
  • 200 ml mleka
  • 4 tbsp cukru
  • 7 g drożdże suszone instant
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jajka (1 całe + żółtko)
  • szczypta soli
  • dodatkowo do posmarowania chałki: 1 jajko + 2 łyżki mleka
  • Kruszonka
  • 50 g masła
  • 4 tbsp cukru
  • 4 tbsp mąki
Wskazówki
  1. Podgrzewamy mleko. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i miękkie masło, wlewamy mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto dzielimy na 3 części z których formujemy długie wałki i zaplatamy warkocz. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Następnie przygotowujemy kruszonkę: do miski wkładamy mąkę, cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcieramy palcami składniki, aż powstanie kruszonka. Ciasto smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy kruszonką.
  3. Chałkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C z termoobiegiem, około 30 minut. Smacznego!
Notatki

Z tej porcji ciasta możecie zrobić dwie średnie chałki lub tak jak ja, jedną dużą.