Chałka
Domowa chałka z kruszonką… Czy może być coś lepszego na niedzielne, rodzinne śniadanie?
Porcje:
5
yield(s)
Przygotowanie:
90
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
120
minut
Składniki
Ciasto drożdżowe
-
200
ml
mleka
-
4
tbsp
cukru
-
7
g
drożdże suszone instant
-
1/2
kg
mąki pszennej
-
100
g
masła
-
2
jajka
(1 całe + żółtko)
-
szczypta soli
-
dodatkowo do posmarowania chałki: 1 jajko + 2 łyżki mleka
Kruszonka
-
50
g
masła
-
4
tbsp
cukru
-
4
tbsp
mąki
Wskazówki
-
Podgrzewamy mleko. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i miękkie masło, wlewamy mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto dzielimy na 3 części z których formujemy długie wałki i zaplatamy warkocz. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
-
Następnie przygotowujemy kruszonkę: do miski wkładamy mąkę, cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcieramy palcami składniki, aż powstanie kruszonka. Ciasto smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy kruszonką.
-
Chałkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C z termoobiegiem, około 30 minut. Smacznego!
Notatki
Z tej porcji ciasta możecie zrobić dwie średnie chałki lub tak jak ja, jedną dużą.