Bigos

Ilość: 6 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 2 godz. 30 min. Przyrządzanie: 2 godz. Czas całkowity: 4 godz. 30 min.

Bigos gotowy jest do jedzenia już pierwszego dnia, jednak podgrzewany drugiego i trzeciego dnia, robi się coraz lepszy.

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca Olej rzepakowy lub smalec wieprzowy

Wskazówki

0/6 Wskazówki
  • Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Do duszenia bigosu przygotowujemy duży garnek z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Kapustę kiszoną odciskamy, a następnie siekamy. (Kapusty kiszonej najlepiej nie płukać, chyba że jest bardzo kwaśna). Słodką kapustę drobno szatkujemy.
  • W garnku w którym będziemy gotować bigos, na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, następnie dodajemy surowe mięso wieprzowe i wołowe, także pokrojowe w grubszą kostkę. Wszystko zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut.
  • Następnie dodajemy poszatkowaną słodką kapustę i gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut.
  • Ciągle gotując bigos dodajemy wcześniej namoczone grzyby wraz z wodą, odciśniętą kapustę kiszoną, posiekane śliwki oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie szklimy na patelni na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną w plasterki lub w kostkę kiełbasę i podsmażamy, a następnie całą zawartość patelni przekładamy do gotującego się bigosu. Dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez ok. 1 godzinę. Często mieszamy i sprawdzamy czy bigos nie przywiera do dna. Doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Smacznego!
  • Jeżeli będziecie przez kolejne 2, 3 dni codziennie gotować bigos przez około 30 minut, będzie coraz lepszy. Gotowy bigos możemy zamrozić lub zawekować w szczelnie zamykanych słoikach.

Notatki

Jest jeszcze jedna kwestia, czy robić zasmażkę do bigosu?

Ja nie robię ponieważ, bogaty w składniki i długo duszony bigos będzie gęsty i zawiesisty bez zasmażki.

Dodaj komentarz