Bigos

Bigos gotowy jest do jedzenia już pierwszego dnia, jednak podgrzewany drugiego i trzeciego dnia, robi się coraz lepszy.
  • Trudność: Średnia
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 150 minut
Przyrządzanie: 120 minut
Czas całkowity: 270 minut
Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg świeżej białej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów
  • 6-8 wędzonych śliwek
  • 2 cebule
  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 250 g łopatki wołowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy wiejskiej
  • 3 cup bulionu wołowego
  • 1 tbsp koncentratu pomidorowego (tak, wiem Magda Gessler mówi, żeby nie dodawać, a Wy zróbcie jak chcecie :))
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca
    Olej rzepakowy lub smalec wieprzowy
Wskazówki
  1. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Do duszenia bigosu przygotowujemy duży garnek z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Kapustę kiszoną odciskamy, a następnie siekamy. (Kapusty kiszonej najlepiej nie płukać, chyba że jest bardzo kwaśna). Słodką kapustę drobno szatkujemy.
  2. W garnku w którym będziemy gotować bigos, na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, następnie dodajemy surowe mięso wieprzowe i wołowe, także pokrojowe w grubszą kostkę. Wszystko zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut.
  3. Następnie dodajemy poszatkowaną słodką kapustę i gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut.
  4. Ciągle gotując bigos dodajemy wcześniej namoczone grzyby wraz z wodą, odciśniętą kapustę kiszoną, posiekane śliwki oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut.
  5. Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie szklimy na patelni na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną w plasterki lub w kostkę kiełbasę i podsmażamy, a następnie całą zawartość patelni przekładamy do gotującego się bigosu. Dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez ok. 1 godzinę. Często mieszamy i sprawdzamy czy bigos nie przywiera do dna. Doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Smacznego!
  6. Jeżeli będziecie przez kolejne 2, 3 dni codziennie gotować bigos przez około 30 minut, będzie coraz lepszy. Gotowy bigos możemy zamrozić lub zawekować w szczelnie zamykanych słoikach.
Notatki

Jest jeszcze jedna kwestia, czy robić zasmażkę do bigosu? Ja nie robię ponieważ, bogaty w składniki i długo duszony bigos będzie gęsty i zawiesisty bez zasmażki.