Bigos
Bigos gotowy jest do jedzenia już pierwszego dnia, jednak podgrzewany drugiego i trzeciego dnia, robi się coraz lepszy.
Porcje:
6
yield(s)
Przygotowanie:
150
minut
Przyrządzanie:
120
minut
Czas całkowity:
270
minut
Składniki
-
1
kg
kiszonej kapusty
-
1/2
kg
świeżej białej kapusty
-
30
g
suszonych grzybów
-
6-8
wędzonych śliwek
-
2
cebule
-
250
g
łopatki wieprzowej
-
250
g
łopatki wołowej
-
200
g
wędzonego boczku
-
200
g
kiełbasy wiejskiej
-
3
cup
bulionu wołowego
-
1
tbsp
koncentratu pomidorowego
(tak, wiem Magda Gessler mówi, żeby nie dodawać, a Wy zróbcie jak chcecie :))
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca
Olej rzepakowy lub smalec wieprzowy
Wskazówki
-
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na noc lub przynajmniej na kilka godzin.
Do duszenia bigosu przygotowujemy duży garnek z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką.
Kapustę kiszoną odciskamy, a następnie siekamy. (Kapusty kiszonej najlepiej nie płukać, chyba że jest bardzo kwaśna). Słodką kapustę drobno szatkujemy.
-
W garnku w którym będziemy gotować bigos, na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, następnie dodajemy surowe mięso wieprzowe i wołowe, także pokrojowe w grubszą kostkę. Wszystko zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut.
-
Następnie dodajemy poszatkowaną słodką kapustę i gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut.
-
Ciągle gotując bigos dodajemy wcześniej namoczone grzyby wraz z wodą, odciśniętą kapustę kiszoną, posiekane śliwki oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut.
-
Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie szklimy na patelni na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną w plasterki lub w kostkę kiełbasę i podsmażamy, a następnie całą zawartość patelni przekładamy do gotującego się bigosu.
Dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez ok. 1 godzinę. Często mieszamy i sprawdzamy czy bigos nie przywiera do dna. Doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Smacznego!
-
Jeżeli będziecie przez kolejne 2, 3 dni codziennie gotować bigos przez około 30 minut, będzie coraz lepszy.
Gotowy bigos możemy zamrozić lub zawekować w szczelnie zamykanych słoikach.
Notatki
Jest jeszcze jedna kwestia, czy robić zasmażkę do bigosu?
Ja nie robię ponieważ, bogaty w składniki i długo duszony bigos będzie gęsty i zawiesisty bez zasmażki.