Kurczak pod pierzynką

Ilość: 4 Porcja Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 50 min.

„Pierzynka” sprawia, że mięso jest soczyste. Spróbuj 🙂

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje
  • Przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, suszony tymianek

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Pora kroimy na półplasterki i układamy na dnie naczynia.
  • Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i układamy na porach.
  • Filety kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Mięso z kurczaka układamy na pieczarkach. Filety smarujemy majonezem i posypujemy startym serem.
  • Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagranego do 180°C na około 30 minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz