Kurczak pod pierzynką
"Pierzynka" sprawia, że mięso jest soczyste. Spróbuj :)
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
50
minut
Składniki
-
4
pory
-
12
pieczarek
-
4
pojedyncze piersi z kurczaka
-
4
tbsp
majonezu
-
300
g
ser mozzarella w wiórkach
-
4
ząbki czosnku
-
2
tbsp
masła
-
2
tbsp
oliwy
-
2
tbsp
soku z cytryny
-
szczypiorek
Przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, suszony tymianek
Wskazówki
-
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Pora kroimy na półplasterki i układamy na dnie naczynia.
-
Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i układamy na porach.
-
Filety kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Mięso z kurczaka układamy na pieczarkach. Filety smarujemy majonezem i posypujemy startym serem.
-
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagranego do 180°C na około 30 minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!