Kurczak pod pierzynką

"Pierzynka" sprawia, że mięso jest soczyste. Spróbuj :)
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 50 minut
Składniki
  • 4 pory
  • 12 pieczarek
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 tbsp majonezu
  • 300 g ser mozzarella w wiórkach
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 tbsp masła
  • 2 tbsp oliwy
  • 2 tbsp soku z cytryny
  • szczypiorek
  • Przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, suszony tymianek
Wskazówki
  1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Pora kroimy na półplasterki i układamy na dnie naczynia.
  2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i układamy na porach.
  3. Filety kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Mięso z kurczaka układamy na pieczarkach. Filety smarujemy majonezem i posypujemy startym serem.
  4. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagranego do 180°C na około 30 minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!