Kategoria: Boże Narodzenie, Przekąski
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Śledź na święta musi być! A Ty jak go przyrządzasz?
Składniki
Dostosuj porcje
-
Zalewa
- Inne składniki
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania zalewy. Do garnka wlewamy: wodę, ocet, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
- Śledzie namaczamy w zimnej wodzie. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i bardzo krótko smażymy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Odkładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Na patelni, na której smażyliśmy śledzie, lekko szklimy pokrojony czosnek z kaparami i roztartym w dłoniach majerankiem.
- Śledzie wkładamy do słoiczka, na przemian z czosnkiem i kaparami z patelni, następnie zalewamy zimną zalewą, zakręcamy słoik i odstawiamy na 24 godziny. Smacznego!