Kotlety z jajek

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 10 min. Czas całkowity: 40 min.

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Na patelni na łyżce oleju smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki przetarte na tarce o grubych oczkach.
  • Jajka ugotowane na twardo przecieramy na tarce o grubych oczkach do dużej miski, w której będziemy wyrabiać masę na kotlety. Dodajemy przesmażoną cebulkę z pieczarkami, jajka, natkę pietruszki i przyprawy (gdy masa jest zbyt ścisła, można dodać łyżkę śmietany, a gdy zbyt luźna, łyżkę bułki tartej).
  • Formujemy 8 zgrabnych kotletów, panierujemy, dociskając, by bułka dobrze przylegała do masy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Smacznego!

Notatki

Kotlety najlepiej smakują gorące, prosto z patelni z dodatkiem gotowanych ziemniaków, obficie posypanych koperkiem i sezonowej surówki, u mnie tym razem Colesław.

Dodaj komentarz