Kategoria: Dania główne, Dania z warzyw, surówki
Sposób przyrządzenia: Gotowanie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
10 min.
Czas całkowity:
1 godz. 10 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Pasternak myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem (można ugotować w osolonej wodzie). Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, ale mleka nie wylewamy. Pasternak podlewamy mlekiem, dodajemy masło i miksujemy na puree, można dolewać mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smacznego!
Notatki
Puree podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład z grillowanym sznyclem z szynki i grillowanymi warzywami: pieczarkami, cebulą dymką.