Puree z pasternaku

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 10 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
  • 1 kg pasternaku
  • 1 l mleka (lub wody)
  • 3 tbsp masła
  • sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
Wskazówki
  1. Pasternak myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem (można ugotować w osolonej wodzie). Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, ale mleka nie wylewamy. Pasternak podlewamy mlekiem, dodajemy masło i miksujemy na puree, można dolewać mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smacznego!
Notatki

Puree podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład z grillowanym sznyclem z szynki i grillowanymi warzywami: pieczarkami, cebulą dymką.