Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
45 min.
Czas całkowity:
1 godz. 5 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Łodygi rabarbaru myjemy, odcinamy końcówki i obieramy z cienkiej skórki. Każdą łodygę kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Zasypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy.
- W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Pod koniec łączymy z proszkiem do pieczenia i mąką.
- Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie układamy owoce: rabarbar i porzeczkę.
- Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40-45 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.