Ucierane z rabarbarem i czerwoną porzeczką

Ilość: 10 Porcja Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 45 min. Czas całkowity: 1 godz. 5 min.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Łodygi rabarbaru myjemy, odcinamy końcówki i obieramy z cienkiej skórki. Każdą łodygę kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Zasypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy.
  • W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Pod koniec łączymy z proszkiem do pieczenia i mąką.
  • Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie układamy owoce: rabarbar i porzeczkę.
  • Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40-45 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz