Ucierane z rabarbarem i czerwoną porzeczką

Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 45 minut
Czas całkowity: 65 minut
Składniki
  • 250 g masła
  • 1 cup cukru
  • 4 jajka
  • 1 tbsp cukru waniliowego
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 2 cup mąki tortowej
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 100 g czerwonej porzeczki
  • cukier puder
Wskazówki
  1. Łodygi rabarbaru myjemy, odcinamy końcówki i obieramy z cienkiej skórki. Każdą łodygę kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Zasypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy.
  2. W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Pod koniec łączymy z proszkiem do pieczenia i mąką.
  3. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie układamy owoce: rabarbar i porzeczkę.
  4. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40-45 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.