Ilość:
2 Porcja
Trudność: Łatwa
Nie wyrzucaj przejrzałych bananów! Placki bananowe to łatwy i szybki sposób na ich wykorzystanie.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Przejrzałe banany kroimy na mniejsze porcje do miski i rozgniatamy je widelcem na papkę.
- Następnie bierzemy drewnianą łyżkę i energicznie mieszamy, dodając do bananowej papki kolejno składniki: jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, nakładamy ciasto za pomocą łyżki, formując kształtne placuszki. Smażymy na małym ogniu z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Notatki
Placki świetnie smakują same, ale możesz je podać np. posypane cukrem pudrem, z konfiturą, z syropem klonowym, miodem i orzechami lub z serkiem waniliowym i owocami. Dodaj, co lubisz najbardziej.