Placki bananowe

Nie wyrzucaj przejrzałych bananów! Placki bananowe to łatwy i szybki sposób na ich wykorzystanie.
Porcje: 2 yield(s)
Składniki
  • 2 banany (przejrzałe)
  • 2 jajka
  • 4 tbsp czubate mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • miód
  • orzechy włoskie
Wskazówki
  1. Przejrzałe banany kroimy na mniejsze porcje do miski i rozgniatamy je widelcem na papkę.
  2. Następnie bierzemy drewnianą łyżkę i energicznie mieszamy, dodając do bananowej papki kolejno składniki: jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, nakładamy ciasto za pomocą łyżki, formując kształtne placuszki. Smażymy na małym ogniu z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Notatki

Placki świetnie smakują same, ale możesz je podać np. posypane cukrem pudrem, z konfiturą, z syropem klonowym, miodem i orzechami lub z serkiem waniliowym i owocami. Dodaj, co lubisz najbardziej.