Ilość:
5 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 10 min.
Przyrządzanie:
40 min.
Czas całkowity:
50 min.
Na większości polskich domów podajemy biała kiełbasę gotowaną z musztardą lub chrzanu. Zmień to i zaserwuj w tym roku białą kiełbasę pieczoną w piwie z musztardą francuską, która idealnie podkreśli smak dania.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Podsmażoną cebulę solimy, oprószamy chili i przekładamy do naczynia żaroodpornego w. Na niej układamy kiełbasę - nie rozdzielamy pętek, ale każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach np. wykałaczką.
- Do naczynia wlewamy piwo i dodajemy sos sojowy. Musztardę mieszamy z miodem i smarujemy kiełbasę.
- Kiełbasę pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C, co jakiś czas polewając kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia włączamy funkcje opiekanie z góry na około 5 minut, aby ładnie się zrumieniła.
-