Biała kiełbasa pieczona z musztardą i piwem

Ilość: 5 Porcja Trudność: Łatwa Przygotowanie: 10 min. Przyrządzanie: 40 min. Czas całkowity: 50 min.

Na większości polskich domów podajemy biała kiełbasę gotowaną z musztardą lub chrzanu. Zmień to i zaserwuj w tym roku białą kiełbasę pieczoną w piwie z musztardą francuską, która idealnie podkreśli smak dania.

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • Podsmażoną cebulę solimy, oprószamy chili i przekładamy do naczynia żaroodpornego w. Na niej układamy kiełbasę - nie rozdzielamy pętek, ale każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach np. wykałaczką.
  • Do naczynia wlewamy piwo i dodajemy sos sojowy. Musztardę mieszamy z miodem i smarujemy kiełbasę.
  • Kiełbasę pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C, co jakiś czas polewając kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia włączamy funkcje opiekanie z góry na około 5 minut, aby ładnie się zrumieniła.
  • Kiełbasę serwujemy gorącą z pieczywem i tartym chrzanem lub ćwikłą. Smacznego!

Dodaj komentarz