Biała kiełbasa pieczona z musztardą i piwem
Na większości polskich domów podajemy biała kiełbasę gotowaną z musztardą lub chrzanu. Zmień to i zaserwuj w tym roku białą kiełbasę pieczoną w piwie z musztardą francuską, która idealnie podkreśli smak dania.
Porcje:
5
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
50
minut
Składniki
-
3
tbsp
oleju
-
4
cebule
-
1
kg
białej kiełbasy
-
2
tsp
miodu
-
4
tbsp
musztardy francuskiej
-
0,5
tsp
chili
-
125
ml
piwa jasnego
-
2
tbsp
sosu sojowego
Wskazówki
-
Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
-
Podsmażoną cebulę solimy, oprószamy chili i przekładamy do naczynia żaroodpornego w. Na niej układamy kiełbasę - nie rozdzielamy pętek, ale każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach np. wykałaczką.
-
Do naczynia wlewamy piwo i dodajemy sos sojowy. Musztardę mieszamy z miodem i smarujemy kiełbasę.
-
Kiełbasę pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C, co jakiś czas polewając kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia włączamy funkcje opiekanie z góry na około 5 minut, aby ładnie się zrumieniła.
-
Kiełbasę serwujemy gorącą z pieczywem i tartym chrzanem lub ćwikłą. Smacznego!