Biała kiełbasa pieczona z musztardą i piwem

Na większości polskich domów podajemy biała kiełbasę gotowaną z musztardą lub chrzanu. Zmień to i zaserwuj w tym roku białą kiełbasę pieczoną w piwie z musztardą francuską, która idealnie podkreśli smak dania.
Porcje: 5 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 50 minut
Składniki
  • 3 tbsp oleju
  • 4 cebule
  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 tsp miodu
  • 4 tbsp musztardy francuskiej
  • 0,5 tsp chili
  • 125 ml piwa jasnego
  • 2 tbsp sosu sojowego
Wskazówki
  1. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  2. Podsmażoną cebulę solimy, oprószamy chili i przekładamy do naczynia żaroodpornego w. Na niej układamy kiełbasę - nie rozdzielamy pętek, ale każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach np. wykałaczką.
  3. Do naczynia wlewamy piwo i dodajemy sos sojowy. Musztardę mieszamy z miodem i smarujemy kiełbasę.
  4. Kiełbasę pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C, co jakiś czas polewając kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia włączamy funkcje opiekanie z góry na około 5 minut, aby ładnie się zrumieniła.
  5. Kiełbasę serwujemy gorącą z pieczywem i tartym chrzanem lub ćwikłą. Smacznego!