Pieczone przepiórki

Ilość: 4 Porcja Trudność: Łatwa Przygotowanie: 10 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 40 min.

Kiedy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, ale chcemy zrobić wrażenie na gościach polecam pieczone przepiórki z kaszą, cukinią i suszonymi pomidorami. Danie idealne na świąteczny obiad!

Co powiecie na taką propozycję?

 

Składniki

0/4 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Po łyżeczce masła wkładamy pod skórkę, aby zakryło całą pierś. Masłem smarujemy nóżki i skórkę na piersi oraz wkładamy po małym kawałku do środka przepiórki, dodatkowo wkładamy do środka plasterek pomarańczy. Przepiórki posypujemy solą, ziołowy pieprzem i granulowanym czosnkiem. Nóżki związujemy sznurkiem.
  • Tak przygotowane przepiórki przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C z termoobiegiem i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez kolejne 10 minut, aż ładnie się zarumienią.
  • Pieczone przepiórki podajemy gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z kaszą gryczaną z cukinią i suszonymi pomidorami. Smacznego!

Dodaj komentarz