Domowa pizza z patelni to świetny pomysł na pyszną piątkową obiadokolację dla całej rodziny. Moja pizza ma fajne, chrupiące, cienkie ciasto. Możecie ją zrobić z Waszymi ulubionymi dodatkami. Przygotowuję ciasto dzień wcześniej, wiec gdy wpadam do domu po pracy, od razu biorę się za smażenie
Tym razem do przygotowania ciasta użyłam gotowej mieszanki do wypieku pizzy Polskie Młyny, która świetnie się sprawdza dla takich zapracowanych mamusiek jak ja
Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego firmy Polskie Młyny, w którym znajdziecie wiele ciekawych produktów https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep
Składniki
-
Składnik na ciasto
- Dodatkowo:
Wskazówki
- Ciasto na pizzę przygotowujemy dzień wcześniej. Postępujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: w 50 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy 15 g mieszanki do wypieku pizzy i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- W misie miksera umieszczamy pozostałą cześć mieszanki, 250ml ciepłej wody, oliwę i wcześniej przygotowany rozczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 15 minut, następnie wyrabiamy ponownie do uzyskania gładkiego ciasta, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
-
-
Notatki
Jeśli jednak wolicie tradycyjną pizzę z piekarnika to po nocnym leżakowaniu ciasta w lodówce, rozwałkujcie je, przełóżcie na blachę wysmarowaną oliwą i odstawcie w ciepłe miejsce na 40-60 minut, ciasto ładnie wyrośnie będzie grube i puszyste, dopiero wtedy nałóżcie ulubione dodatki i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 240°C przez około 12-14 minut.