Zaczynamy od ugotowania kapusty kiszonej. Kapustę umieszczamy w garnku zalewamy wodą, tak żeby kapusta była przykryta. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy około 30 minut, aż kapusta zrobi się miękka.
Kapustę odcedzamy, drobno szatkujemy i odstawiamy.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotującej się osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy 5-7 minut, od czasu do czasu mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojony boczek, posiekaną drobno cebulę i pokrojone grzyby. Całość podsmażamy około 20 minut (używałam grzybów suszonych, dlatego dzień wcześniej wieczorem, grzyby umieściłam w miseczce, zalałam wodą i odłożyłam do namoczenia na całą noc, teraz je tylko odcedziłam i pokroiłam w drobniejsze kawałki).
Na patelnię dodajemy poszatkowaną kapustę, mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 minut. Dodajemy wcześniej ugotowany makaron i mieszamy ze składnikami z patelni. Na końcu doprawiamy wszystko solą i pieprzem, można też dodać trochę oliwy. Smacznego!