Łazanki z boczkiem, kapustą i grzybami

Zapraszam na moje łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i grzybami. To danie, które idealnie sprawdza się jesienią. Polecam!
Porcje: 1 yield(s)
Składniki
  • 400 g makaron łazanki
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie
Wskazówki
  1. Zaczynamy od ugotowania kapusty kiszonej. Kapustę umieszczamy w garnku zalewamy wodą, tak żeby kapusta była przykryta. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy około 30 minut, aż kapusta zrobi się miękka. Kapustę odcedzamy, drobno szatkujemy i odstawiamy. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotującej się osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy 5-7 minut, od czasu do czasu mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojony boczek, posiekaną drobno cebulę i pokrojone grzyby. Całość podsmażamy około 20 minut (używałam grzybów suszonych, dlatego dzień wcześniej wieczorem, grzyby umieściłam w miseczce, zalałam wodą i odłożyłam do namoczenia na całą noc, teraz je tylko odcedziłam i pokroiłam w drobniejsze kawałki).
  3. Na patelnię dodajemy poszatkowaną kapustę, mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 minut. Dodajemy wcześniej ugotowany makaron i mieszamy ze składnikami z patelni. Na końcu doprawiamy wszystko solą i pieprzem, można też dodać trochę oliwy. Smacznego!