Kategoria: Grill
Sposób przyrządzenia: Grillowanie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
20 min.
Czas całkowity:
35 min.
Bez soczystej karkówki nie obejdzie się żadna grillowa impreza w ogrodzie! Podstawą sukcesu jest marynata, do której wkładasz mięso na kilka godzin przed grillowaniem, dzisiaj polecam karkówkę marynowaną w piwie.
Składniki
Dostosuj porcje
- Składniki na marynatę
- Dip miodowo-musztardowy
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wlewamy ciemne piwo, oliwę i przyprawę Maggi w płynie. Dodajemy musztardę, czosnek, miód i rozmaryn. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Umieszczamy ją w zamykanym pojemniku, w którym będzie się marynować, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Mieszamy. Pojemnik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej.
- Mięso grillujemy z obu stron, a następnie odstawiamy na kilka minut, przed podaniem.
- W miseczce mieszamy wszystkie składniki na dip miodowo-musztardowy. (majonez, musztardę, miód). Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
-