Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Gotowanie
Ilość:
12 Porcja
To proste ciasto, które nie wymaga pieczenia. Przypadnie do gustu wielbicielom ciast z masą budyniową i kajmakiem. Wiśnie świetnie przełamują słodycz ciasta.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na krem budyniowy
- Dodatkowo
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Pozostałe mleko umieszczamy w miseczce dodajemy do niego budynie, żółtka i mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszaninę i cały czas mieszamy. Budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i miksujemy, dodając po jednej łyżce budyniu. Mieszamy, aż powstanie jednorodny krem.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy kakaowymi herbatnikami. Połowę masy budyniowej wykładamy na herbatniki i przykrywamy maślanymi herbatnikami. Następnie rozprowadzamy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników maślanych. Potem druga warstwa kremu budyniowego i herbatniki kakaowe. Ciasto umieszczamy w lodówce.
- Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy mrożone wiśnie i mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na herbatniki. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.
Jak zrobić domowy kajmak z mleka skondensowanego?
Z puszki zdejmujemy papierowe etykiety. Puszkę umieszczamy w dużym garnku z wodą. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 2,5 godziny. Puszkę studzimy i dopiero wtedy otwieramy. Kajmak gotowy :)