Budyniowiec na herbatnikach

To proste ciasto, które nie wymaga pieczenia. Przypadnie do gustu wielbicielom ciast z masą budyniową i kajmakiem. Wiśnie świetnie przełamują słodycz ciasta.
Porcje: 12 yield(s)
Składniki
    Składniki na krem budyniowy
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 tbsp cukru
  • 2 żółtka
  • 300 g masła
  • Dodatkowo
  • 4 opakowania herbatników (użyłam maślanych i kakaowych)
  • 1 puszka kajmaku
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 450 g mrożonych wiśni
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Pozostałe mleko umieszczamy w miseczce dodajemy do niego budynie, żółtka i mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszaninę i cały czas mieszamy. Budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i miksujemy, dodając po jednej łyżce budyniu. Mieszamy, aż powstanie jednorodny krem.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy kakaowymi herbatnikami. Połowę masy budyniowej wykładamy na herbatniki i przykrywamy maślanymi herbatnikami. Następnie rozprowadzamy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników maślanych. Potem druga warstwa kremu budyniowego i herbatniki kakaowe. Ciasto umieszczamy w lodówce.
  3. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy mrożone wiśnie i mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na herbatniki. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30. Jak zrobić domowy kajmak z mleka skondensowanego?

Z puszki zdejmujemy papierowe etykiety. Puszkę umieszczamy w dużym garnku z wodą. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 2,5 godziny. Puszkę studzimy i dopiero wtedy otwieramy. Kajmak gotowy :)